Ogród

Jak i kiedy przycinać winogron?

Cięcie winorośli to jeden z najbardziej istotnych zbiegów decydujących o ogólnym stanie rośliny.

Oprócz wsparcia, przycinanie winogron jest istotną częścią ich ogólnego zdrowia. Regularne przycinanie jest niezbędne do kontrolowania pędów winogron i produkcji plonów wysokiej jakości. Dlatego tak ważne jest, aby robić to w odpowiednim czasie i w odpowiedni sposób.

Czemu należy przycinać winorośl?

Przycinanie winorośli jest podstawową zasadą, którą każdy hodowca winogron niezależnie od doświadczenia musi zrozumieć. Kluczowy fakt, o którym trzeba wiedzieć to, że nie przycięta winorośl przyniesie więcej owoców, niż przycięta, ponieważ właściwie przycinając winorośl, usuwasz aż 90% wzrostu z poprzedniego sezonu. Jeśli nie usuniesz całego tego wzrostu, winorośl będzie miała pąki, co oznacza, że będziesz miał ogromny plon. Winorośl jednak nie jest w stanie wytworzyć wystarczającej ilości energii, aby dojrzało, aż tyle owoców, dlatego będą one niskiej jakości. Gromady będą się układać nierówno i będziesz miał wiele owoców, których nie wolno będzie użyć. Prawidłowe przycinanie utrzymuje równowagę winorośli i pomaga utrzymać winorośl w dobrej formie. Pozwala to z roku na rok na dobrą regularną uprawę winogron najlepszej jakości. Winorośle mają zdolność wzrostu i pokrycia znacznego obszaru, więc z praktycznego punktu widzenia należy nimi zarządzać. Coroczne przycinanie usuwa pędy owocowe lub ostrogi z poprzednich lat. Ponieważ owoce są produkowane tylko na pędach rosnących z jednorocznych pędów, winorośl musi co roku produkować nowe zdrowe pędy.

Kiedy przycinać winogrona?

Winogrona przycina się w okresie spoczynku zimowego najlepiej zacząć pod koniec lutego lub na początku marca. Przycięcie winogron w odpowiednim czasie jest bardzo ważne. Zbyt wczesne przycinanie może spowodować przemarzanie pędów, co spowoduje że plon będzie zdecydowanie mniej obfity. Zbyt późne przystąpienie do cięcia to też nie zbyt doby pomysł. Późne przycinanie winogrona opóźni gojenie się ran po cięciu. To przyczynia się do osłabienia rośliny i wystąpienia ryzyka infekcji chorobami winorośli. Winogrona można przycinać również jesienią. Jeśli decydujemy się na cięcie w tę porę roku, zacznijmy je dopiero wtedy, gdy krzewy nie mają już liści. Przycięte gałęzie należy zabezpieczyć przed zimą, gdyż istnieje ryzyko jej przemarznięcia. W trakcie wegetacji ograniczamy się głównie do przycinania zielonej masy, to znaczy usuwania zbędnych liści i kwiatostanów.

kiedy przycinać winogrona

Jak przycinać winogrona

Winogrona są wytwarzane z pąków, które wyrastają na jednorocznych pędach. Najbardziej owocnymi pędami będą te, które były wystawione na działanie światła w sezonie wegetacyjnym. Istnieją dwa rodzaje przycinania winogron: przycinanie trzciny cukrowej i przycinanie ostrogowe. Dojrzałe rośliny powinny być przycinane co roku, aby usunąć cały wzrost, z wyjątkiem nowych rocznych pędów owocowych i ostróg odnawiających. Aby przyciąć trzcinę, wybierz od dwóch do czterech nowych pędów owocujących na winorośli. Odetnij każdy z nich, aby pozostawić około 15 pąków na trzcinę. W przypadku winogron do wina pozostaw około 20 do 30 pąków na roślinę. W winogronach stołowych pozostaw 50 do 80 pąków na roślinę. Pozostaw jeden lub dwa pąki ostrogi w pobliżu trzciny owocującej z jednym lub dwoma pąkami każdy. Te ostrogi odnawiające przyniosą pędy owocujące na następny rok i tym samym utrzymają owocowanie blisko pnia. Cały pozostały wzrost trzciny powinien zostać przycięty. Większość winogron stołowych produkuje najwyższe plony owoców dobrej jakości po przycięciu trzciny cukrowej. Aby pobudzić wzrost, przycinaj wzdłuż głównych pędów, aby pozostawić ostrogi o długości od dwóch do trzech pąków, każda w odległości czterech do sześciu centymetrów. Pozostaw nie więcej niż 20 do 80 pąków na roślinę, w zależności od rodzaju winogron. Usuń wszystkie pozostałe 1-letnie drewno. Jeśli przycienicie przeprowadzane jest właściwie, winorośl będzie łatwiejsza w zarządzaniu i przyniesie lepsze owoce, złe przycinanie z roku na rok prowadzi do niskiej wydajności i niskiej jakości owoców.