Konserwacja zawiasów ogranicza się w zasadzie do ich oliwienia, które ma na celu zlikwidowanie skrzypienia drzwi oraz ułatwienie otwierania i zamykania. Aby dokładnie naoliwić zawiasy, trzeba unieść skrzydła drzwi. Jest to czynność dość uciążliwa, ze względu na ciężar drzwi i możliwość wypadnięcia ich z zawiasów. W celu ułatwienia smarowania zawiasów można wywiercić otwór o średnicy 2 mm w górnej części skrzydełka, które obraca się wokół sworznia. Pozwoli on na dokładne oliwienie bez konieczności podnoszenia drzwi.
Konserwacja zamków drzwiowych polega głównie na utrzymaniu ich czystości. Mechanizm zamka smaruje się najczęściej olejem wrzecionowym, niezbędnym dla zmniejszenia tarcia między poszczególnymi elementami. Ponieważ oliwienie powoduje jednocześnie przyklejanie się kurzu, zamek trzeba co pewien czas, np. raz na 1-3 lat, rozebrać (z wyjątkiem zamków o skomplikowanej budowie), przemyć wszystkie części w benzynie lub nafcie, a następnie przesuszyć, posmarować i ponownie zmontować.
Zobacz także: Mocowanie dodatkowych zamków
Przy rozbieraniu zamków wielozapadkowych należy uważać, aby zachować pierwotną kolejność zapadek. Zmiana położenia blaszki powoduje zmianę „szyfru” zamka i konieczność dorobienia nowego klucza.