Cięcie drewna

Cięcie drewna należy do czynności dość uciążliwych i dlatego przy większej ilości elementów należy tę pracę wykonać za pomocą piły mechanicznej. Do cięcia ręcznego używa się piły stalowej z uchwytem. Dość szeroka piła ułatwia zachowanie prostej linii cięcia.
Płytę przygotowaną do cięcia należy położyć na ciężkim stole lub skrzyni w taki sposób, aby większa część płyty miała oparcie, a linia cięcia była wysunięta kilka centymetrów poza krawędź. Jeśli linia przecięcia wypada na środku płyty, konieczne są dwie płaszczyzny podparcia tak ustawione, aby ciężar płyty powodował rozchylanie się linii przecięcia, a nie jej zaciskanie, co utrudniałoby pracę przy dużym tarciu piły. Należy zawsze pamiętać, aby po odcięciu kawałka płyty podtrzymywać wystający element, który swoim ciężarem mógłby złamać utrzymujący go jeszcze mały przekrój drewna.

Mniej uniwersalna jest tzw. piła stolarska, której linie cięcia są dużo węższe. Ma ona drobne uzębienie i w związku z tym krawędź całego elementu jest bardziej ostra. Ponieważ piła jest wąska, można nią wykonać cięcie po linii krzywej.
Każdą piłę należy co pewien czas ostrzyć, gdyż praca naostrzonym narzędziem zajmuje dużo mniej czasu. Służy do tego pilnik do metalu o drobnych nacięciach i trójkątnym przekroju.
Piły mają na ogół dwojaki rodzaj zębów: ścięte pod kątem prostym i ścięte skośnie. Piła o zębach ściętych skośnie szybciej się tępi, jednak cięcie nią wymaga mniejszego wysiłku.

Dodaj komentarz